BalanSys tang

Mathys is een Zwitsers bedrijf dat protheses ontwikkelt en produceert. De balanSys knie-implantaten vormen één van hun productlijnen. Om zo’n prothese te installeren voorziet Mathys chirurgen van een speciale set hulpmiddelen. Wij werden gevraagd om de balanSys tang, één van deze instrumenten, te herontwerpen.

  • Client: Mathys
  • www.mathysmedical.com
Mathys _7
Featured Image
Mathys _41

Eén hand

De balanSys tang is een chirurgisch instrument dat gebruikt wordt om pennen in de knie te plaatsen en er weer uit te halen tijdens de preparatie van het gewricht. Op een beperkte ruimte komen veel instrumenten kijken, daarom is de tang ontworpen voor gebruik met één hand. Het hefboomsysteem in de kop blokkeert de tang bij het sluiten rond een pen. Zo kan de chirurg de tang stevig rond beide benen vastgrijpen. Door de benen open te duwen lost de tang zijn greep.

ergonomisch

Omdat de tang een intensief gebruikt instrument is om een kritieke taak uit te voeren, is de ergonomie ervan extreem belangrijk. De afmetingen zijn geoptimaliseerd voor zowel kleine als grote handen. De vorm laat meerdere manieren van hanteren toe en houdt rekening met het gebruik van chirurgische handschoenen.

Voor hygiënische redenen is de tang gemaakt van roestvrij staal. Om - ondanks dit materiaal - een maximaal comfort te bieden, zijn alle oppervlakken die worden vastgegrepen of geduwd afgerond.

Mathys _57
Mathys _42

proper

Chirurgische instrumenten moeten regelmatig en grondig schoongemaakt worden. Daarom vermeden we overlappende vlakken of lieten we voldoende ruimte tussenin om water door te laten en de ophoping van resten te voorkomen.

Styling

De vorige versie van de tang lijkt een willekeurige samenstelling van functionele vormen. Voor het nieuwe ontwerp hanteerden we een strakke, logische esthetiek met een robuustheid die een Zwitsers product past.

Mathys _15

berekend

Restyling mag de performantie van een product niet ondermijnen. We evalueerden de hefboom van de tang door middel van simulaties en pasten de vorm waar nodig aan om de oorspronkelijke grijpkracht te behouden.

More projects

You might also like these projects...

Next project

You might also like this project...