Gold Digging in BOZAR

02/07/2019

Studio Dott woonde de uitreiking bij van de Henry van de Velde Gold Awards in BOZAR.

Eind 2018 maakte Flanders DC de winnaars van de Henry van de Velde Awards bekend. Het waren er 23 waarvan maar liefst 2 Studio Dott ontwerpen. Op 29 januari 2019 werd er per categorie één Gold Winner aangeduid.

StefanieB

Stefanie Mertens

Product designer

Stefanie is één van onze talenten van dott.products. Als expert in het vak schijnt ze met veel plezier haar licht op de afgelopen Henry Van De Velde Award uitreiking. Resultaat: een geanimeerd verslag, recht voor de raap en allerminst objectief. Veel leesplezier!

foto door Fille Roelants
foto door Fille Roelants

Wroeten

Het is dinsdag 29 januari en het kantoor loopt leeg. Brussel roept! Daar worden vanavond de Henry van de Velde Gold awards uitgereikt en er staan 2 Studio Dott ontwerpen te blinken op de shortlist: SAM voor Bao Living en de Belun ring. Heerlijk toch zo’n erkenning. Want ontwerpen is best intens. Maanden- en soms jarenlang kan je er op wroeten. En wanneer het klaar is, hangt aan ieder detail een verhaal: de wanddikte, het materiaal, dit scharnier, die afronding, die heel specifieke opening, ... alles heeft zijn reden. En als alles helemaal klopt, gebeurt het: ‘veel details’ worden ‘een intuïtief gebruik’, ‘een geslaagde vormgeving’, ‘een ergonomisch product’, ...

Daar doe je het voor als ontwerper. Daar haal je voldoening uit.

Het mag duidelijk zijn, in mijn ogen zijn onze 2 kanshebbers goud waard. Maar ik ben de jury van de Henry van de Velde Awards niet, en Studio Dott is evenmin alleen in het creatieve landschap. Het kan dus nog alle kanten uit. Met een mengeling van stoutmoedige trots en hoopvolle spanning schuifel ik naar mijn stoeltje in de Henry le Boef zaal. Na enkele introducties komt de Dame Zonder Baas op het podium en gaat de uitreiking van de awards van start.

Business

De eerste Gold Award van de avond is die in de categorie Business. De kandidaten: Xeikon CX500 ontworpen door Achilles Design voor Xeikon Manufacturing, Unisee van Barco en SAM ontworpen door Studio Dott voor BAO living. En de winnaar is … (SAM, SAM, SAM, laat het SAM zijn) … UniSee door Barco!

Verdorie, niet SAM. Ik applaudisseer, terwijl we in team bespreken waarom SAM eigenlijk had moeten winnen. We hebben het ontwerp vast niet voldoende duidelijk uitgelegd. Er komt ook zoveel kijken bij een product als SAM. Slechte verliezers, dat zijn we wel.

foto door Fille Roelants
foto door Fille Roelants
HvdV19 _9

Applaus en opinie

De prijsuitreiking gaat verder. Kandidaten worden voorgesteld, winnaars worden bekendgemaakt, Awards worden in ontvangst genomen, applaus en opinies worden gegeven. (Want dat heb ik ook, een mening, over zowat alles. Noem het gerust beroepsmisvorming.)

Health & Wellbeing

Dan is het de beurt aan de categorie Health & Wellbeing. Ik ga wat rechter in mijn stoel zitten. De Belun ring (ontworpen door Studio Dott) neemt het op tegen MySleeve van Marie Van den Broeck voor My Add On, en Two van pilipili design. En de winnaar is… de Belun ring!

Een uitstekende keuze. Ik kan het niet laten om mij aan te stellen en Pieter en Alexander toe te joelen terwijl die het podium op gaan. Pieter doet niet onder. Hij steekt de award de lucht in alsof hij net een kampioenschap boksen gewonnen heeft. Valse bescheidenheid siert niemand.

HvdV19 _9

Wanneer alle prijzen zijn uitgereikt is het tijd om te vieren. De kudde creatievelingen verplaatst zich naar de receptiezaal waar er drank en taart op ons wacht. Er wordt geklonken, felicitaties worden uitgewisseld, foto’s worden gemaakt en de tentoonstelling wordt bezocht.

En morgen wroeten we gewoon weer verder.

foto door Michel De Cock
foto door Michel De Cock
BaoLiving _28
BelunRing2_#project _11

"Meer weten over onze winnende projecten?"

Vernieuwing in de bouw

SAM is een nieuw, revolutionair ontwerp van Studio Dott om nutsvoorzieningen te installeren in appartementen.

Meer info...

Belun Ring

Slaapkwaliteit monitoren op een niet-invasieve manier.

Meer info...

Award

Bedankt Flanders DC, het HvdV Awards team en de jury!

De Henry van de Velde Awards zijn een initiatief van Flanders DC en worden jaarlijks uitgereikt voor goed design in al zijn verschillende vormen en verschijningen. Neem zeker ook een kijkje bij de andere winnaars!

🏆 Proud winner of the Henry Van De Velde Award for Design Research #ServiceDesign #StudioDott #hvdv16

A video posted by Studio Dott (@studiodott) on

🎥 We had to celebrate something last night! #hvdv16 #designresearch #studiodott #photobooth #greatteam

A video posted by Studio Dott (@studiodott) on