Stroom

Stroom

Hoe kunnen we samen met de burger bouwen aan een duurzame toekomst waar de hele wijk van profiteert? Door in te spelen op dagdagelijkse behoeften van de bewoners zorgen we ervoor dat dit niet eens veel moeite kost. Drempels verlagen en alle neuzen in dezelfde richting, dat moet lukken! Samen met de Stad Mechelen gingen we de uitdaging aan om circulaire oplossingen te verbinden met de noden en interesses die leven in een Mechelse pilootwijk.

  • Client: Stad Mechelen
  • makers.mechelen.be/stroom

Voor ieder wat wils

De buurt Bethaniënpolder-Auwegemvaart werd bewust uitgekozen omwille van de rijke diversiteit onder de bewoners. Om zoveel mogelijk van hen te bereiken werd een breed gamma aan participatieve methodes uit de kast gehaald, zowel online als offline.

Stroom Methoden Large
Stroom Methoden Small

Een open boek

Met een eerste bevraging kregen we snel een goed beeld van de grootste noden die leven onder de buurtbewoners. Enkelen onder hen hielden ook een dagboek bij wat ons een mooi beeld gaf van hun dagdagelijkse ergernissen en opportuniteiten.

Dagboekstudie 3
ROJM

In jonge handen

We legden ons oor ook te luister bij ROJM, een jeugdhuis voor maatschappelijk kwetsbare jongeren. Aan de hand van verschillende stellingen rond circulaire economie werden de tieners getriggerd tot een goed gesprek over wat hen bezighoudt in het dagelijkse leven.

Feest in de buurt

Om het project zo veel mogelijk te doen leven onder de bewoners, zorgden we ervoor dat Stroom continu zichtbaar was in het straatbeeld. Daarom trokken we de straat op en werden er verschillende communicatie-elementen opgemaakt: flyers om te bussen, grote banners verwelkomden bewoners en bezoekers aan de hoofdweg door de wijk, raamposters waarop bewoners vraag en aanbod konden melden, ... En tijdens het buurtfeest ontving Stroom de bewoners in een écht straatsalon. Mensen konden er een praatje slaan met ons en via tablets gaven ze Tinder-gewijs hun voorkeuren aan qua circulaire oplossingen. Met vallen en opstaan, trial en error en veel trekken en sleuren, maar altijd even enthousiast, leerden we niet alleen de bewoners beter kennen, maar ook de manieren waarop we ze het best konden bereiken en betrekken.

Stroom Tinder app
Stroom Tinder app Small

6 Thema's

Uit alle informatie die we verzamelden via verschillende kanalen, konden we duidelijke, wederkerende thema's onderscheiden. Deze thematisch gerangschikte behoeften gebruikten we om bestaande circulaire oplossingen te mappen.

Thema's 2
Stroomsalon 5
Stroomsalon 3
Stroomsalon 2

Iedereen stroomt mee

In een laatste fase brachten we de bewoners en andere lokale stakeholders (zoals Bio-Planet, t'Atelier, ...) samen in een interactief atelier. Tijdens deze cocreatieve avond deelden we de resultaten van ons onderzoek en kon iedereen zijn ongezouten mening en aanvullende ideeën geven bij een lekker hapje en een drankje. De ideefiches met circulaire oplossingen die we creëerden om als conversatiestarter te dienen, vielen zo in de smaak, dat verschillende groepen in en rond Mechelen hiervan nog steeds gebruik maken. Een duurzaam participatief concept dus.

Interactief atelier 7

Op maat van de Mechelaar

Verschillende circulaire oplossingen werden voorgelegd. Deze werden verder verrijkt of aangepast. Telkens vanuit de belangrijkste vraag: welke ideeën zie je wel of niet in deze buurt werken en zouden je leven gemakkelijker maken?

Interactief atelier 2
Interactief atelier 1
Interactief atelier 4
Interactief atelier 5

To be continued...

"Dankzij alle input konden we een eerste aanzet doen voor 4 concrete stadslabo's die de stad Mechelen binnenkort zal starten."

Stroom infographic

Ondersteuning nodig bij jouw participatieproject?

Of heb je een ander project in gedachten?
Aarzel niet om ons te contacteren!

More projects

You might also like these projects...