Totaalrenovatie te Edegem

De eigenaars van deze mooie jaren-80-woning te Edegem wilden in eerste instantie een aantal dringende tekortkomingen oplossen. Na enkele besprekingen waren ze overtuigd de middelen op een andere manier in de woning in te zetten om de woonbeleving en het wooncomfort te verbeteren.

Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele

Lichtinval en doorzichten

De u-vormige villa lijkt heel gesloten langs de buitenzijde, maar langs de ingesloten tuin herbergt de woning een oase van rust en licht. Dit hebben we nog versterkt door de inkom te verplaatsen en een extra raam te plaatsen om de tuin goed zichtbaar te maken vanuit het huis. Op die manier brengen we meer licht in de eetruimte.

Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele

Slaapkamer van de ouders

Een schuifdeur scheidt het slaapgedeelte van de ouders van de nachthal en de kinderkamers. Het slaapgedeelte bestaat uit een compacte maar praktische badkamer, een aanpalende open dressing en apart toilet.

De slaapkamer zelf ligt in een vroeger bijgebouw dat we mee integreerden in de woning op de eerste verdieping. Door de ruimtes zoveel mogelijk open te laten en geen deuren te plaatsen aan de slaapkamer en dressing, voelt de slaapkamer zeer ruim aan.

Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele

Bijgebouw

Wat eerst donkere hokjes waren van het bijgebouw, is nu een open en lichte leefruimte met bureau. We verwijderden alle overbodige wanden waardoor het bureau opgaat in de leefruimte.

De lage kastenwand aan het bureau verbergt de keldertrap maar houdt de ruimte wel open.

Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele

Materialisatie

Doordat een van de eigenaars parketteur is, was er een grote voorliefde voor hout en natuurlijke materialen. We kozen voor strakke eenvoud. Gerookte eiken parket, betonstuc en Amerikaanse walnoot zijn de 3 materialen die de ruimtes doorheen de woning bepalen. Dit aangevuld met een heel zachte witte kleur op de muren en plafonds, die zorgen voor serene en pure ruimtes. Eenvoud en soberheid sieren en ze laten de architectuur voor zich spreken.

Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele

Keuken

De L-vormige keuken is sober vormgegeven. Met een functioneel werkgedeelte in witte Fenix laminaat en volkern. Dit deel sluit mooi aan op de kastenwand in Amerikaanse notelaar. Op het werkgedeelte staat een multifunctionele bak in donkere Fenix die messen en afwasproducten herbergt, maar ook plaats geeft voor afvalbakjes en verse kruiden. De sobere gesloten kastenwand in notelaar ontplooit zichzelf tot koffie-nis met aanpalend een verborgen deur naar de bijkeuken.

 

Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele

Verlichting

Omdat verlichting de ruimtes in de avond omwentelen met sfeerlicht en bepalend zijn voor de atmosfeer van de ruimte, kozen we voor uitgepuurde eenvoudige armaturen. Daar waar nodig vulden we de ruimte aan met een in het oog vallend armatuur. Op andere plaatsen verdwijnt de verlichting in het plafond om zo min mogelijk aandacht te trekken.

Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele
Fotografie © Olivier Van Daele

Is jouw woning ook toe aan een renovatie?

Of heb je een ander project
in gedachten?

More projects

You might also like these projects...

Next project

You might also like this project...