Salone Del Mobile Milano

Dat Milaan meer is dan enkel een voetbalploeg, is algemeen geweten. Milaan is ook kunst, mode, shoppen en design.  En één maal per jaar wordt deze bruisende stad hét Mekka van van interieurdesign. Naast ‘s werelds bekendste designbeurs in ‘Rho Fiera’ beurscentrum is er ook het ‘Fuorisalone’, een samensmelting van heel veel kleine, apart georganiseerde events waar je kan kennismaken met designmerken van over de hele wereld. Ik dompelde mij 4 dagen met plezier onder in deze machtige wereld van design, en geef je hieronder mijn top 5.

JodyA

Jody Eeckhout

Interior Architect

Jody is één van onze ontwerptalenten van Dott Places. Zijn liefde voor sober minimalisme, sereniteit, pure materialen en Italiaanse gastronomie voerde hem naar Milaan.

© Photography by Arseni Khamzin
© Photography by Arseni Khamzin
© Photography by Arseni Khamzin
© Photography by Arseni Khamzin

1. Lambert & Fils - Caffè Populaire

Voor mij was dit hét hoogtepunt van mijn bezoek aan Milaan. Een prachtige setting, ontworpen door de in Milaan gevestigde ontwerpstudio DWA. DWA dat is opgericht door Frederik De Wachter en Alberto Artesani, een ontwerpersduo dat naam en faam heeft gemaakt met hun spraakmakende installaties, interieurs, objecten, publieke ruimtes en kunst. Voor Lambert Et Fils hebben ze de collecties ‘Sainte’ en ‘Hutchison’ ontworpen. Hun verlichting slaat de brug tussen het heden en het verleden in deze verlaten Panettone fabriek. Een perfect balans van materialen en ruimte. Het Caffè Populaire is een plaats om samen te komen. Geen betere manier om te ‘socializen’ dan met eten en drinken!

Kvadrat x raf smons_jodyeeckhout_01

2. Kvadrat x Raf Simons - No Man’s land

Om de 6de meubelstofcollectie aan te kondigen van Kvadrat en Raf Simons werd de installatie ’No Man’s Land’ ontworpen, te bezichtigen in Garage 21. Daar verdwaalde ik - dankzij het creatieve gebruik van de nieuwe stoffen - tussen de grenzen van de binnen- en buitenruimte. Het ruitpatroon van hun Novus 1 en Novus 2 vormt het tuinhekwerk in een natuurlijke tint. Hun nieuwe stof Phlox wordt dan weer gebruikt voor de kussens die willekeurig verspreid liggen op paletten in de ruimte. Hun materiaal Atom ligt her en der versnipperd om een ​​gespikkelde vloer te creëren, herinnerend aan grasvelden, bloementuinen en stofwolkjes. Net een grote, weelderige tuin om heerlijk in weg te dromen!

3. COS × MAMOU-MANI - Conifera

Elk jaar opnieuw iets om naar uit te kijken. Als absolute ‘COS-addict’ enerzijds, maar ook omdat het telkens weer een boeiende installatie is. Voor de 8ste maal op rij gaat COS de samenwerking aan met architect Arthur Mamou-Mani. ‘Conifera’ is opgebouwd uit 3D-geprinte bouwstenen gemaakt uit bioplastics. Deze vooruitstrevende bouwtechniek clasht heerlijk met de 16de-eeuwse renaissancestijl van het Palazzo Isimbardi. De installatie verbindt technologieën en materialen van de toekomst met het bestaande architecturale erfgoed en de natuur. Dit maal wel geen bar. Jammer ;-)

© Photography by Mark Cocksedge
© Photography by Mark Cocksedge
© Photography by COS
© Photography by COS
© Photography by COS
© Photography by COS
DZEK_jody_03

4. Dzek x Formafantasm - ExCinere

ExCinere zijn - met vulkanische as van de Etna - geglazuurde tegels ontworpen door Formafantasma voor de aankleding van architecturale oppervlakken. Dit Amsterdamse ontwerpbureau is al sinds 2010 bezig met onderzoek naar het gebruik van vulkanische as - een van de meest fascinerende, natuurlijke materialen - als designmateriaal. De tegels bestaan in 2 verschillende formaten en 5 vulkanische toonschakeringen. Van een gebrande gele toon tot een donkerbruine kleur. Boeiend was ook de compositie van de tentoongestelde architecturale vormen in de industriële setting.

5. Studio Pepe - Les Arcanistes

Het dynamische vrouwelijke ontwerpersduo biedt bezoekers een mysterieuze en zeer experimentele beleving in de conceptuele wereld van alchemie. Hun installatie bevindt zich in een voormalige goudfabriek van de jaren 1900 die nog nooit eerder openbaar getoond werd. De installatie onderzoekt de sterke samenhang tussen materie en de kracht van symbolen en combineert op maat gemaakte producten, bestaande producten in een nieuw jasje en een fantasierijk gebruik van materialen. Intrigerende installatiekunst die je verder doet nadenken en triggert in al je zintuigen!

 

Eén ding is zeker, volgend jaar ben ik weer van de partij. Niet alleen voor het lekkere eten en de heerlijke wijn, maar vooral voor de steeds inspirerende installaties en events. Ciao!

© Photography by Giuseppe Dinnella
© Photography by Giuseppe Dinnella
© Photography by Giuseppe Dinnella
© Photography by Giuseppe Dinnella
© Photography by Giuseppe Dinnella
© Photography by Giuseppe Dinnella

Laten we straks onze nieuwe inspiratie los op jouw project?!

Of kunnen we jou met iets anders helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren!