IoT Design Kit

Te vaak starten Internet of Things en andere innovatieprojecten vanuit een pure technologische focus. Er is nood aan cross-disciplinair denken en samenwerking tussen business, IT, engineering, ... Daarom werkte Studio Dott aan een set van tools om het samenwerken, uitdenken, expliciteren en concretiseren van IOT-oplossingen gerichter en eenvoudiger te maken. Vanaf nu kunnen jullie onze IoT Design Kit inzetten.

  • iotdesignkit.studiodott.be

De IoT Design Kit is een handige set van tools voor het exploreren en het definiëren van Internet of Things-oplossingen

Alweer een nieuwe toolkit?!

Tot nog toe was er een tekort aan relevante tools die innovatieteams ondersteunen bij het ontwikkelen van internetgeconnecteerde oplossingen. We zien steeds vaker een verschuiving van ontwerptrajecten - die enkel “fysiek” of “digitaal” zijn - naar producten en diensten die beide facetten nauw integreren. Deze behoefte aan nieuwe tools was de start voor een onderzoekstraject en professioneel doctoraat. Tijdens dit onderzoek hebben we kunnen testen en experimenteren binnen verschillende business-contexten om op zoek te gaan naar de meest optimale en zinvolle aanpak.

IoT workshop material
IMG_5784

Cocreatie als sleutel

Bij Studio Dott geloven we dat impact en creativiteit ontstaan wanneer mensen vanuit verschillende disciplines samenwerken en creëren. Met de verschillende tools van de IoT Design Kit zorgen we voor een gedeelde taal die zich niet richt op de technische aspecten. Mensen vanuit zakelijke, creatieve of technische disciplines kunnen samen impactvolle IoT oplossingen bedenken, creëren en ontwikkelen.

Modulair en flexibel

Elk element van de Design Kit kan op zichzelf gebruikt worden als alleenstaande oefening of teams kunnen een volledig ideegeneratie-, creatie- en validatieproces van A tot Z doorlopen.

Zo zijn er 4 invalshoeken gedefinieerd als startpunt om de toolkit gericht toe te passen. Je kan de toolkit inzetten vanuit:

  • een nog niet-geconnecteerd product
  • een specifieke technologie
  • een idee dat je wil toetsen
  • een probleem of uitdaging die je wil oplossen
IMG_5649

Wat kan je verwachten van de Design Kit?

Door de verschillende onderdelen van de IoT Design Kit toe te passen, zijn bedrijven en teams in staat om hun IoT-strategie te bepalen, ideeën te generen, concepten te creëren en te evalueren. Gedeelde en betere inzichten, een duidelijk overzicht van het doorlopen proces, een mapping van de toekomstige oplossing en concreet uitgewerkte ideeën,... dit zijn maar enkele van de resultaten die mogelijk gemaakt worden door de Design Kit.

verzameling foto

Wetenschappelijk onderbouwd

De toolkit is de praktische implementatie van een nog lopend academisch onderzoeksproject met de steun van VLAIO Baekeland . Het onderzoek spitst zich toe op het beter begrijpen van en grip krijgen op het ontwerpproces van digitaal en fysiek geïntegreerde producten.

Het Baekeland onderzoeksproject is een samenwerking tussen Studio Dott, Mintlab (KU Leuven) en de faculteit ontwerpwetenschappen (UAntwerpen). Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de IoT Design Kit een sterke theoretische en wetenschappelijk geverifieerde basis heeft. De combinatie van de wetenschappelijke basis en onze praktijkgebaseerde ontwerpexpertise zorgt voor een unieke toolkit. De wetenschappelijke onderbouw zorgt er bovendien voor dat Studio Dott in een niet-commerciële context actief kan bijdragen aan de toekomst van het vakgebied.

IMG_5776

Benieuwd naar wat IoT voor jouw bedrijf kan betekenen?

Of wil je gewoon wat meer informatie?
Aarzel niet om ons te contacteren!