Book Lovers Day

Naar aanleiding van Book Lovers Day legden we onze collega's de volgende vraag voor: wat is je favoriete design-gerelateerde boek? Hieronder vind je een lijst van inspirerende werken, die stuk voor stuk op jou te-lezen-lijst mogen terechtkomen.

bld19 ImageSquare_5
Dries - Research

Future Ethics, Cennydd Bowles, 2018

Designethiek is iets wat we als ontwerpers serieus moeten nemen. Zeker omdat we steeds vaker digitale en fysieke werelden met elkaar vermengen. Helaas wordt designethiek dikwijls gebruikt als buzzword, en wordt er soms lacherig over gedaan. Gelukkig slaagt Cennydd’s boek erin om een solide basis te leggen om ethiek beter te begrijpen door op een glasheldere manier een aantal fundamentele inzichten mee te geven.

Warm aanbevolen voor iedereen die betrokken is bij ontwerpprocessen en die kritisch wil stilstaan bij zijn of haar professionele verantwoordelijkheden.

Gert - Interieur

Atlas Of Forms, Eric Tabuchi, 2017

Dit boek is een verzameling foto’s van gebouwen van over heel de wereld, geordend volgens hun geometrie. Het soort boek dat je te allen tijde kan openslaan om je te laten verbazen, inspireren of om eens goed te lachen.

bld19 ImageSquare gert
bld19 ImageSquare
Bert - Product

The Knowledge, Lewis Dartnell, 2014

Ik ben dit boek beginnen lezen na het bekijken van het Youtube-filmpje How to make glasses from scratch van Andy George. Ik vond het interessant om te zien hoe moeilijk het is om je eigen bril te maken, terwijl dit een eenvoudig product is, dat we vaak als vanzelfsprekend nemen.

Het boek gaat uit van een apocalyps die slechts door enkelen wordt overleefd. In deze sci-fi setting fantaseert men over hoe je het best de samenleving zou heropbouwen. Een leuk boek dat je leert hoe de wereld in elkaar zit.

Jody - Interieur

Works 2009-2018, Vincent Van Duysen, 2019

Een boek voor iedereen die van gesamtkunstwerk-architectuur houdt. Een unieke inkijk in de projecten van een architect die voor mij een voorbeeld is. Licht, schaduw, perspectief, architectuur, meubel, zelfs de kleinste details zijn ontworpen en kloppen. Een must have voor elke liefhebber van (interieur)architectuur.

bld19 ImageSquare_2
bld19 ImageSquare_2 michiel
Michiel - Product & Branding

Wabi Sabi, Leonard Koren, 2008

Dit boek vertelt de geschiedenis van wabi sabi, de essentie van de Japanse esthetiek.  Deze eeuwenoude levensstijl is ook vandaag nog steeds relevant en biedt tegenstand tegen het perfecte leven. Het leren zien van de schoonheid van de imperfectie, de tijdelijkheid en het onvolledige is niet enkel nuttig als mens, ook als ontwerper biedt dit boek relevante perspectieven over hoe je dit vertaalt naar de fysieke wereld.

Tomas - Service

Palaces For The People, Eric Klinenberg, 2018

Hoewel de insteek wat poëtisch kan lijken, is dit een heel bereikbaar boek. Het vertelt over hoe sociale infrastructuur mensen bij elkaar brengt en het belang daarvan voor de maatschappij. Het geeft een interessante kijk op de sociale aspecten van service design en toont hoe breed de impact van diensten écht kan zijn.

bld19 ImageSquare_3
bld19 ImageSquare_4
Jürgen - Service & Research

This Human, Melis Senova, 2017

Een designproces dat wordt uitgevoerd door mensen zonder de juiste competenties is waardeloos. Dit is een boek over vaardigheden: de vaardigheden die je nodig hebt om als designer je werk te doen met impact. Een essentieel boek voor iedereen die op een professionele manier aan design en design thinking wil doen.

Laurens - Digital

Sprint, Jake Knapp, 2016

Dit is mijn favoriete design boek omdat het erg hands-on werkt. Je krijgt duidelijke voorbeelden uit de realiteit en je hoort echte verhalen van mensen die sprints hebben georganiseerd. Ook voor ons een leerrijk boek om nieuwe brainstorm-technieken te ontdekken en vooral: hoe je snel van idee naar een te testen product kunt gaan in 5 dagen.

bld19 ImageSquare_5 laurens
bld19 ImageSquare_3 jurgen2

Wordt vervolgd...

Bij Studio Dott. worden niet alleen boeken gelezen. Jürgen is volop bezig aan het manuscript van zijn boek dat volgend jaar uitkomt. In dat boek beschrijft hij hoe je producten en diensten onweerstaanbaar kan maken voor je klanten.

🏁 Go goooo Jürgen!

Kan jij ook niet wachten tot volgend jaar, en wil je Jürgen een trap onder zijn gat geven? Hou je dan vooral niet in...