Wegwijs in de wereld van Bruegel

De gemeente Dilbeek zet één van de grootste schilders van ons land in de kijker: Pieter Bruegel de Oude! Dankzij een openluchttentoonstelling doorheen het pajottenland met installaties van verschillende kunstenaars krijgen bezoekers de kans om de wereld door de bril van Bruegel te bekijken. Het landschap wordt vanuit allerlei perspectieven belicht en bestudeerd. Studio Dott optimaliseerde de routing en wayfinding voor de kijklustige bezoekers.

  • Gemeente Dilbeek
  • www.dilbeek.be

Waar een wil is, is een weg

Doorheen het glooiende landschap loopt een wandelroute langs verschillende interventies. Aan de start van de wandeling staat het bezoekerspaviljoen ontworpen door het architectenbureau Rotor. Dit startpunt bevindt zich in een serre, verstopt achter een haag en waarborgt alles wat een typische dagjestoerist nodig heeft: plannetjes, souvenirs, toiletten, … Eens je door de haag de serre binnenstapt, kom je terecht in de wereld van Bruegel, en kan je niet anders dan de benenwagen in gang te trappen om het Pajottenland door een blik te bekijken zoals alleen Pieter Bruegel het kon.

Kaart 2

Cartograficus

In dit mooie decor kregen we de opdracht een kaart te ontwerpen waarop de route, kunstwerken, publieke voorzieningen, … weergegeven worden. Een “gewone” kaart ten midden van al dit kunstzinnig geweld? Nee hoor, dan ken je ons nog niet!

Kaart 3
Kaart 1

Spel der perspectieven

Zoals Bruegel verschillende landschappen combineerde in zijn werken om zo een nieuwe wereld te creëren, wilden wij ook met verschillende perspectieven aan de slag gaan. Zo zorgen we er niet alleen voor dat bezoekers goed geïnformeerd kunnen starten, we stimuleren hen ook om met een andere blik naar het landschap te kijken want niet is ooit wat het lijkt...

Andere horizonten verkennen

Bovenop het paviljoen, verstopt in de haag, kan de bezoeker op een stelling staan om vanaf een hoogte te genieten van een prachtig zicht over de kleurrijke heuvels en velden. Opnieuw een uitdaging om de wereld vanuit een ander perspectief te onderzoeken. Met informatieve panelen helpen we de blikken te verruimen. Pijltjes duiden de richting en afstand tot omliggende gebouwen aan, de historische informatie krijgen ze er gratis en voor niets bij!

Plaatjes stelling 3
Plaatjes stelling 6
Plaatjes stelling 7

Alle wegen leiden naar... Bruegel!

Aan informatie en inspiratie geen gebrek, nu de bezoeker nog tot in het paviljoen krijgen. Studio Dott bestudeerde nauwlettend de algemene bewegwijzering en bezoekersstromen, opdat iedereen zijn weg kan vinden naar het bezoekerspaviljoen. Binnen de huisstijl van de tentoonstelling maakten we grote stickers op Dibond panelen. Deze werden op strategische plaatsen gezet zodat de bezoeker niet kan missen.

Wegwijzers 7
Wayfinding 2

Conflictgebied

We brachten de verschillende invalswegen rondom het paviljoen in kaart. Hoe komen de bezoekers toe? Waar zullen ze op letten? Waar zijn er potentiële conflicten? Waardoor worden bezoekers mogelijk afgeleid Door deze, en andere vragen te beantwoorden konden we de bewegwijzering op de meest geschikte locaties positioneren en 'kettingbotsingen' elimineren.

Plakker op man!

Voor de stickers werden verschillende ontwerpen gemaakt waarbij telkens een werk van Bruegel gecombineerd wordt met een hedendaagse foto om zo een nieuw landschap tot leven te brengen. Voor de panelen konden we, dankzij Rotor, gebruik maken van panelen die in een vorig leven deel uitmaakten van een gevel in Parijs. Geen sinecure om zulke grote stickers recht te kleven. Echt vakmanschap en hard labeur, ook daar draaien we bij Studio Dott ons hand niet voor om!

Wegwijzers 2
Wegwijzers 4
Wegwijzers 6
Wayfinding 11

Zoek jij ook de juiste weg naar de oplossing?

Of kunnen we jou met iets anders helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren!

More projects

You might also like these projects...