Naast het punt

Dit is het plan: ik heb een casual gesprek met een collega over uiteenlopende Dott-gerelateerde onderwerpen. Vervolgens verwerk ik de essentie schaamteloos in een imaginair interview. Mijn eerste slachtoffer is niemand minder dan Mr. Dott himself: Pieter Lesage.

Based on a true story.

StefanieB

Stefanie Mertens

Product designer

Stefanie is één van onze talenten van Dott Products. Als insider geeft ze een inkijk achter de schermen van Studio Dott.

Naasthetpunt_Pieter_ImageWide_7

Laten we beginnen met ‘impact’. Voor jou is dat niet zomaar een woord.

Klopt. Het is de reden waarom ik ontwerper ben geworden: om een zinvol verschil te maken. Het is ook de reden waarom we naar een studio geëvolueerd zijn en waarom we steeds breder worden. Impact gaat over het op elkaar afstemmen van zo veel mogelijk aspecten van een project. Daar heb je veel en verschillende mensen voor nodig die optimaal samenzweren - euh - werken.

Naasthetpunt_Pieter_ImageSquare_7

Studio Dott doet dus veel verschillende dingen. Hoe bouw je zoiets op?

Dat is reactief ontstaan. De meeste samenwerkingen begonnen klein, met 1 product of dienst, en gingen dan woekeren. Vragen als ‘Kan je de verpakking ook ontwerpen?’ of ‘Kan je ook eens kijken naar ons interieur?’ beantwoordden we steevast met ‘Graag!’. En als we de juiste skills nog niet in huis hadden, gingen we op zoek naar nieuw talent. Zo vulden we ons team doorheen de jaren aan met verschillende profielen. Gaandeweg zijn wij ons ook bewuster gaan bezighouden met het uitbreiden van onze vaardigheden om de vragen voor te zijn. En dat loont, want hoe langer we met bedrijven samenwerken, hoe strategischer onze relatie.

Kan je bij Studio Dott dan enkel terecht met grote totaalprojecten?

Zeker niet. Het is niet omdat wij zowel product, digital, interior als service designers in huis hebben, dat wij je standaard al die diensten proberen aan te smeren. Er kan ook 1 aspect worden uitgelicht. Het is ons doel om de juiste dingen te doen, niet ‘zo veel mogelijk’. We gaan zeker kijken hoe we het beste uit een project kunnen halen, maar we zullen het nooit groter maken dan nodig.

Maar het klopt dat bedrijven die ons nog niet kennen soms afgeschrikt worden, net omdat we zo breed zijn. Ze hebben de indruk dat we te groot en daardoor ook te duur zijn. Maar als ze dan toch een offerte aanvragen, zijn ze vaak aangenaam verrast.

 

Er zitten nochtans heel wat start-up projecten in het portfolio.

Vaak vinden zij Studio Dott via mijn persoonlijk netwerk. Ik sta altijd open voor een babbel om mee na te denken met start-ups en mijn visie op iets te delen. Tegenwoordig kan het al eens moeilijk zijn om hiervoor tijd te maken, maar ik doe dat graag en vrijblijvend. Niet enkel omdat ik dit interessant vind, maar ook omdat ik geloof in het ‘pay it forward’ principe.

"Ik sta altijd open voor een babbel om mee na te denken met start-ups en mijn visie op iets te delen."

Jij bent duidelijk met veel verschillende dingen bezig, wat is juist jouw rol binnen Studio Dott?

Ik beperk mij zeker niet tot 1 rol. Ik ben niet alleen een ontwerper, ik ben ook ondernemer en dat betekent inderdaad dat ik verschillende functies combineer.

Als CEO ben ik verantwoordelijk voor de richting en de groei van de Studio. Dat gaat over het bepalen van doelen en het uitstippelen - en bijsturen - van de weg daarnaartoe, maar ook over het uitbouwen van het team. Ik selecteer en interview nog steeds elke potentiële kandidaat en ben aanwezig bij de evaluatie van alle Dotters.

Ik heb ook een creatieve rol waarbij ik inhoudelijk met projecten bezig ben, zonder dat die van mij afhangen - want dat zou desastreus zijn voor de timing. Dit gebeurt doorgaans consult-gewijs of in de vorm van een brainstorm. Zo blijf ik een overzicht hebben van de lopende projecten en kan ik ze ook mee richting geven.

Ten slotte ben ik ook betrokken bij de prospectie en verkoop om al van in het begin projecten mee te definiëren. De vraag van de klant in vraag stellen begint al bij de eerste gesprekken. Eigenlijk zie ik dat ook als een deel van de creatieve rol.

Waar ik ondertussen geen tijd meer voor heb is het experimenteren met nieuwe technologie en software, en dat vind ik best jammer. Momenteel kom ik niet verder dan een zwarte band in Google sheets en de algemene IT-support voor het kantoor.

Naasthetpunt_Pieter_ImageWide_8

Ook zin gekregen in een babbel met Pieter?

Of kunnen we jou met iets anders helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren!

More projects

You might also like these projects...