Duurzaam en modulair bouwen

SAM is een nieuwe, revolutionaire methode om nutsvoorzieningen te installeren in appartementen. Met SAM, de Slimme Aanpasbare Module, kaapt de jonge startup Bao Living onmiddellijk de Henry Van de Velde Award 2019 weg.

De samenwerking tussen Benjamin Eysermans, Axel van der Donk en Studio Dott startte als mentorschap van een studentenproject met de insteek: hoe kan de bouw ecologischer? Samen legden we de focus op modulair bouwen en bleven we schaven aan het concept tot het product marktwaardig was. Wanneer Benjamin en Axel na hun afstuderen de start-up Bao Living oprichten om hun project in de markt te zetten, wordt Studio Dott ingeschakeld als allround creatieve ontwerp- en adviesstudio.

We schreven mee aan het business plan, creëerden het ontwerp, hielpen met de zoektocht naar technische partners, ontwikkelden het eerste prototype, werkten alle modules uit tot in de details en zetten het volledige CAD-model om naar een eenvoudig te gebruiken configurator.

  • Henry van de Velde Award 19
  • Client: BAO Living
  • www.baoliving.com
BaoLiving _31
BaoLiving _24
BaoLiving _28

"Nu steeds meer mensen in steden wonen en de wooneenheden onvermijdelijk steeds kleiner worden, is er nood aan oplossingen om sneller, betaalbaarder en duurzamer te kunnen bouwen."

~Bao Living.

Dit is SAM

SAM bundelt alle nutsvoorzieningen in één module. Verwarming, water, elektriciteit, ventilatie en domotica, het zit er allemaal in. Zowel de toestellen, de leidingen als de contactpunten.

Opbouw

Als centrale unit voorziet SAM iedere ruimte van de nodige functionaliteit en worden de nutsvoorzieningen niet langer verwerkt in de muren en vloeren. Dit bespaart niet enkel materiaal, maar zorgt er ook voor dat SAM in slechts 3 dagen geïnstalleerd kan worden.

BaoLiving _58
BaoLiving _5
BaoLiving _12
BaoLiving _8
BaoLiving _12
BaoLiving _9

Modulair maatwerk

SAM heeft geen vaste opstelling, maar past zich aan de ruimte aan. Er zijn 18 verschillende kasten waar de architect mee kan spelen en schuiven om de ideale configuratie te ontwerpen.

BaoLiving _60
BaoLiving _3
BaoLiving _47
BaoLiving _17
BaoLiving _35

1:1

Om hun verhaal kracht bij te zetten investeerde Bao Living in maar liefst 3 SAM prototypes op ware grootte. Dit was meteen ook de ideale manier om het ontwerp te toetsen en te optimaliseren voor geautomatiseerde productie.

More projects

You might also like these projects...

Next project

You might also like this project...