6 design thinking principes

Hoe los je complexe problemen op? Wij verklappen je 6 design thinking principes waar je meteen mee aan de slag kan. Je kan ook een hand-out bemachtigen met do’s en don’ts om nog concreter te werk te gaan met deze principes. Het enige wat je moet doen is onderaan deze blog je e-mailadres even achterlaten.

1. Diep menselijk inzicht

Om inzicht te krijgen in je gebruikers of klanten, moet je eerst genoeg empathie of voeling hebben met hen. Dat doe je door op zoek te gaan naar de problemen en drempels die ze ervaren. Je graaft zelfs nog dieper: wat is de oorzaak van hun problemen? Pas als je vol zelfvertrouwen durft zeggen dat je je gebruiker door en door kent, kan je je onderzoek afronden.

2. Nieuw perspectief

Ga altijd op zoek naar wat je nog niet wist. In elk innovatietraject zijn er wel elementen die boven komen drijven en je compleet verrassen. Iets wat je niet verwachtte, leidt naar nieuwe perspectieven. Zo kom je tot oplossingen die niet voor de hand liggend zijn. Uit dat ene verrassende element groeien vaak de meest interessante innovaties.

Design Thinking Principes Schetsen
Team brainstormt rond lange tafel. Ze passen de design thinking principes toe.

3. Divergent-convergent

Bij dit principe verfijn je de oplossing door af te wisselen tussen exploreren en focussen. Of met andere woorden: je switcht tussen abstract en concreet. In de abstracte fase maak je een overzicht van zoveel mogelijk informatie, factoren en oplossingsrichtingen. Daarna zoom je in op details die je wil uitwerken of onderzoeken. Deze cyclus zal je typisch meerdere malen doorlopen.

4. Radicaal positieve samenwerking

Betrek alle relevante stakeholders op het juiste moment en op de juiste manier. Vergeet niet: je belangrijkste stakeholder is steeds je gebruiker, je klant. Je werkt samen op een positieve manier door voort te bouwen op elkaars competenties en inzichten. Noem het maar jullie collectieve intelligentie. Op die manier kom je tot een zo relevant mogelijke oplossing, of het nu om een product of dienst gaat.

Design thinking experiment met lego

5. Visuele taal

Maak gebruik van visuele taal. Design thinkers hebben een voorkeur om zaken visueel uit te drukken en niet in gesproken taal. Dat kan gaan om een schets, diagram, 3D-model,… Je communiceert met beelden om een idee over te brengen en tastbaar te maken. Dat lukt niet of minder goed met eerder abstracte woorden en zinnen.

6. Experimenteren om te leren

Design thinkers gaan expliciet gebruik maken van experimenten. En bij voorkeur low-cost experimenten die op korte tijd uitgevoerd kunnen worden. Op die manier kan je snel feedback krijgen van gebruikers of andere stakeholders. Zo ga je na of je manier van denken en de richting die je voor jezelf uitgetekend hebt, klopt. Dat kan gaan over verschillende soorten prototypes, tekeningen of andere vormen van simulatie, waarmee je de oplossing valideert.

GRATIS DOWNLOAD

Download nu onze do's en don'ts!

Deze hand-out helpt je om samen met je team complexe problemen op te lossen.

6 Design principes Download

Een design thinking workshop volgen samen met je team?

Of kunnen we jou met iets anders helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren!

More projects

You might also like these projects...