Een job zonder sollicitatie!

Kunnen we het concept Open Hiring™, dat ontstaan is in het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery in Yonkers, vertalen naar onze Belgische arbeidsmarkt? Bij Greyston werken ze al meer dan dertig jaar volgens dit principe en ook in Nederland vond het al zijn toepassing, maar heeft het ook een kans op slagen hier bij ons? 

  • Client: Stad Mechelen
  • https://www.12work.info/

12wat?!

Het principe is simpel: wie wil werken krijgt hiervoor de kans. Sollicitatiebrieven, portfolio’s, achtergrond, opleidingen? Allemaal niet van tel. Wij gaan ervan uit dat alles te leren valt, zolang je er maar goesting in hebt. Deze filosofie vormde de basis van het nieuwe service design model wat uiteindelijk 12work werd!

MEC_04 Charter
MEC04_Proces

12work...shop

We zijn begonnen bij het begin: een grondige analyse van onze doelen, hoe we deze willen bereiken en de mogelijke risico's onderweg; een proces van lange adem waarin menig workshop (zowel fysiek als digitaal) aan bod kwam. Dit resulteerde in een flinke maar duidelijke lijst met uitdagingen.

MEC_04 Stakeholders
MEC04_Workshop 2
MEC04_Workshop 1
MEC_04 Blueprints

Stap voor stap in kaart

In ons hele verhaal zijn er twee belangrijke spelers: zij die willen werken, en bedrijven die mensen willen aanwerven. Vanuit beide perspectieven werkten we doorheen verschillende workshops een journey uit die we a.d.h.v. persona’s gingen valideren en verfijnen. Zo ontstonden er 2 service blueprints met elk hun eigen acties, touchpoints, moments of truths en deelprocessen. 

Vervolgens hadden we genoeg kennis opgedaan en waren we klaar om de praktijk in te duiken! We gingen aan de slag met verschillende scenario’s om de dienstverlening te doorlopen (een desktop walkthrough om het maar even in professionele termen te zeggen). Dit moest, helaas pindakaas, online gebeuren maar met de juiste voorbereiding en tools konden we de nodige to do’s bij elkaar sprokkelen en kennisgaten naar boven brengen.

MEC04_Desktop walkthrough
MEC04_Desktop walkthrough 2

Een naam met betekenis

Zonder vacatures geen werk en zonder werkvolk geen open hiring. Tijd dus om na te denken over onze communicatie. Na een strategische naamgevingsworkshop werd 12work geboren. Een naam die de volledige lading dekt: het klinkt als want to work, wat wijst op de goesting om te werken. De cijfers, op hun beurt, verwijzen naar het vereenvoudigde sollicitatieproces.

MEC04_Branding 4
MEC04_Quote 1

Mensen in al hun glorie

Iedereen is welkom en dat straalt de huisstijl ook uit. Mensen in alle maten, gewichten en kleuren staan centraal. De eenvoudige communicatiestijl die op het platform wordt gehanteerd, zorgt voor een grote toegankelijkheid. De energie spat er vanaf dankzij het frisse kleurenpallet en het gebruik van een speels font. 

"Ik ben enorm blij met deze kans! Ik ben gelukkig in mijn nieuwe job en voel me hier thuis. Mijn vriendelijke collega's hebben mij goed onthaald. Hier wil ik nog lang blijven werken!"

~Peter, opgestart via 12work

MEC04_Vacatures
MEC04_Quote 3

Ready for launch.... Go!

Wanneer alles min of meer was uitgewerkt, was het tijd om onze piloot te starten. De eerste vacatures werden gelanceerd, woehoew! Met verschillende prototypes testten we onze spiksplinternieuwe dienstverlening uit: een explainer video, een flyer en een webinar passeerden allemaal de revue.

 

De volledige dienstverlening werd vertaald naar een draaiboek waarmee ook andere aan de slag kunnen om deze nieuwe out of the box aanpak uit te proberen. Met deze handleiding kan iedereen zelf het concept van open hiring toepassen. Om dit mogelijk te maken werden verschillende werkinstrumenten ontwikkelt die het draaiboek ondersteunen en gebruikt kunnen worden om de blueprint naar de praktijk te brengen. 

Is jouw bedrijf ook toe aan een vernieuwende frisse blik?

Of kunnen we jou met iets anders helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren!

More projects

You might also like these projects...

More projects

You might also like these projects...