Digitaal infobord voor patiënt én bezoeker

Op vraag van de afdeling gastro-enterologie van AZ Alma ontwierp Studio Dott een digitaal infobord. Daarop kunnen bezoekers, patiënten en medische collega’s in één oogopslag zien welke verpleegkundige het aanspreekpunt is voor een bepaalde patiënt. Zo worden medische vragen meteen door de juiste persoon beantwoord. Een win-win voor iedereen. Deze digitale oplossing bestaat uit 3 delen: een infoscherm voor bezoekers, een infoscherm voor patiënten en een adminmodule.

  • Client: AZ Alma
  • www.azalma.be
AZAlma-Post-Image

De fakkel overnemen

Deze uitdaging werd opgepikt in het kader van het Tetra project MakerHealth (Howest) waar een team van studenten onderzoek deed naar een passende oplossing. Studio Dott was een van de begeleidende human centered design agencies binnen MakerHealth en werd gekoppeld aan de AZ Alma uitdaging. De onderzoeksresultaten van de studenten in combinatie met een fysiek prototype dat de zorgeenheid zelf in elkaar knutselde, vormde het startpunt voor Studio Dott.

Let's get digital

Er was duidelijk nood aan een digitaal infobord dat flexibel kan omgaan met shiften en last-minute wijzigingen. Daarom ontwikkelden de digital designers van Studio Dott een digitaal prototype en testten het uit in het ziekenhuis. Op die manier kon onderzocht worden of het een geschikte oplossing was om de communicatie tussen verpleegkundigen en bezoekers of patiënten efficiënter te laten verlopen.

Verschillende interfaces van het informatiebord voor ziekenhuis Alma.
Voorbeeld van hoe het digitaal informatiebord er zal uitzien in de praktijk.

Schaalbaar en eenvoudig

Na enkele iteratie- en feedbackrondes kwamen we tot een productdefinitie die schaalbaar is: uitrolbaar op alle afdelingen en zelfs in andere ziekenhuizen. Het is een modulair systeem dat voldoende flexibel is voor verschillende situaties. Door de eenvoudige structuur is de  configuratie zeer gebruiksvriendelijk. Onze designers voorzien ook een systeemarchitectuur waarbij het digitale informatiebord compatibel is met systemen die het ziekenhuis nu al gebruikt. Zo kunnen personeelsgegevens gemakkelijk tussen de bestaande systemen gedeeld worden.

Leuk en handig, maar wat kan je er nu juist mee?

Het resultaat is een driedelig systeem:

  1. bezoekersinfoscherm: dit scherm bevindt zich bij het betreden van de afdeling en toont aan de bezoekers welke verpleegkundigen die dag aanwezig zijn en wie verantwoordelijk is voor welke kamer.
  2. patiënteninfoscherm: dit scherm hangt op de kamer van de patiënten en toont aan de patiënt welke verpleegkundigen aanwezig zijn, wie verantwoordelijk is voor hun kamer en wie hun dokter is.
  3. adminmodule: via dit scherm gebeurt de configuratie van kamers en de toewijzing van verpleegkundigen aan een patiënt.
Interface van digitaal informatiebord voor ziekenhuis

Jouw hulpverlening verbeteren met een digitale tool?

Of kunnen we jou met iets anders helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren!

More projects

You might also like these projects...