Henry van de Velde Awards 2023

Studio Dott viel tijdens de Henry van de Velde Awards 2023 tweemaal in de prijzen. In de categorie Design Research won het Virtueel museum van Vlaanderen de Gold Award. Met STROOM kregen we in de Habitat categorie Habitat de Bronze Award overhandigd.

Een virtueel museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen

‘Het Vlaamse erfgoed breder aan de man brengen.’ Met die opdracht deed de Vlaamse Overheid beroep op Studio Dott. Na een uitgebreid onderzoekstraject dat 5 doelen wilde realiseren (verwijzen, verbinden, verrijken, verbreden en verhalen), hebben we een digitale erfgoedbeleving ontworpen: het Virtueel museum van Vlaanderen. Een applicatie die de Vlaamse geschiedenis en cultuur in de verf zet, maar dan gepersonaliseerd op maat van de gebruikers, in het bijzonder voor zij die zelden tot nooit in contact komen met erfgoed.

Virtueel Museum, Gold Award 2023

Een esthetisch en vernuftig kabelgootsysteem

Het idee voor een kabelgootsysteem ontstond in eigen huis: hoe kunnen we de kantoorlichten van Studio Dott verfraaien en de warboel aan elektrische draden uit de weg ruimen? Op die manier onstond STROOM, een esthetische oplossing voor het wegwerken en integreren van kabels. De eenvoud van het ophangsysteem met stalen kabels en slechts één enkele verankering in het plafond, zorgt ervoor dat het plaatsen en verplaatsen snel en efficiënt verloopt. Dankzij de 360°-roteerbare kop krijgen interieurontwerpers complete designvrijheid. Een mooi, duurzaam en budgetvriendelijk product voor strak uitziende plafonds.

STROOM kabelgootsysteem, Bronze Award 2023

In het verleden vielen we al een paar keer in de prijzen tijdens de HvdV Awards. Ken jij deze projecten nog?

12work: Bronze Award 2022

12work geeft aan iedereen een faire kans. Dit open hiring systeem is een collaboratie tussen een stad met visie en ons multidisciplinair ontwerpbureau. Het principe is simpel: wie wil werken krijgt daarvoor de kans. Sollicitatiebrieven, portfolio’s, achtergrond, opleidingen? Allemaal niet van tel. We gaan ervan uit dat alles te leren valt, zolang je er maar goesting in hebt. Deze filosofie vormde de basis van het nieuwe service design model wat uiteindelijk 12work werd!

12work, Bronze Award 2022

Aloxy Pulse: Gold Award 2021

Dit geconnecteerde product is een revolutionaire draadloze sensor voor de petrochemische industrie die toelaat om processen vanop afstand te monitoren en in goede banen te leiden. In de petrochemische industrie is veiligheid de grootste prioriteit en net daarin speelt de ATEX-gecertificeerde Aloxy Pulse een cruciale rol. De onderliggende technologie is het resultaat van jaren intensief onderzoek aan de Universiteit Antwerpen en imec. Aloxy deed beroep op Studio Dott. om samen de vertaalslag te maken van onderzoek naar een marktconform product en een bijpassende branding te ontwerpen. Lees meer over Aloxy Pulse hier.

Aloxy Pulse, Gold Award 2021

Sportkompas: Gold Award 2020

SportKompas is een oriëntatie-tool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het kiezen van de juiste sport. Met wetenschappelijk bewezen algoritmes kunnen kinderen spelenderwijze via een zelftest hun sportieve voorkeuren aangeven. 

SportKompas, Gold Award 2020

Belun Ring: Gold Award 2019

Belun Ring is een niet-invasieve oplossing die de slaapkwaliteit van zijn gebruiker in kaart brengt. Het product maakt een analyse van de hoeveelheid zuurstof in je bloed, je stressniveau en geeft een beeld van de verschillende fases in je slaap.

Belun Ring, Gold Award 2019

SAM: Winner 2019

Met Bao Living ontwikkelden we de Slimme Aanpasbare Module. een nieuwe, revolutionaire methode om nutsvoorzieningen te installeren in appartementen.

SAM, Winner 2019

AIPA Aalst: Gold Winner 2016

Senioren willen natuurlijk liefst thuis blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving. Met de stad Aalst startten we een cocreatietraject op om uit te zoeken welke infrastructurele, sociale en maatschappelijke voorwaarden daarvoor ingevuld moeten worden.

AIPA Aalst, Gold Winner 2016

MIOS: Henry van de Velde Label 2012

Museum In Onze Straat is een toolkit die een stadsbestuur in staat stelt om de sociale cohesie op straatniveau te stimuleren. In zo’n kit zit alles om achter elk raam in de straat een mini-museum te creëren.

Mirtoon: Henry van de Velde Label 2012

We maakten een complete redesign van de klassieke tuinslanghaspel samen met ZEE. Het resultaat is Mirtoon, een eigentijdse variant waarbij de interne werking en het uiterlijke design perfect op elkaar afgestemd zijn.

Sanaa: Henry van de Velde Label 2010

In samenwerking met Meyvaert Glass Engineering ontwierpen we een modulaire museumkast. De modulariteit van de kasten zorgt voor voldoende flexibiliteit voor de wisselende tentoonstellingen en bijhorende opstellingen.

Respectievelijk MIOS, Mirtoon & Sanaa; Winnaars HvdV Labels in 2012 & 2010

Samenwerken met Studio Dott?
Met veel plezier!

Of kunnen we jou met iets anders helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren!

More blogposts

You might also like these posts...

Next blogpost

You might also like this post...